Încă un abuzator a fost condamnat la ani grei de închisoare cu executare, după ce și-a violat propria fiică: mai exact 23 de ani. De altfel, este vorba despre o pedeapsă-record aplicată de către judecători pentru viol asupra minorului. Agresorul are de plătit și daune morale victimei, în valoare de 100.000 lei.
Agresiunile bărbatului din Drobeta Turnu Severin au fost sesizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, la sfârșitul anului 2023. La acea vreme, copila postase pe o rețea de socializare în filmuleț în care încerca să se autoagreseze. Fata a fost luată imediat în plasament într-un centru din cadrul D.G.A.S.P.C. Mehedinți, iar în toată această perioadă minora a beneficiat de consiliere psihologică, terapii și servicii medicale, pentru a putea depăși situația de stres post traumatic.
„Constată că infracţiunile ce fac obiectul trimiterii în judecată sunt săvârşite sub forma concursului de infracţiuni. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare la care se adaugă un spor fix şi obligatoriu de 156 luni (13 ani) închisoare reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul R.C. să execute pedeapsa rezultantă de 23 ani închisoare. Aplică inculpatului, pe o perioadă de 5 ani, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, drepturile părinteşti precum şi dreptul de a comunica, prin orice mijloace, direct sau indirect, cu persoana vătămată R.C.L. sau de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 200 metri. Deduce din pedeapsa rezultantă de 23 ani închisoare, perioada reţinerii şi a arestului preventiv începând cu data de 26.01.2024 la zi. Emite mandatul de executare a pedepsei închisorii la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. Menţine, în condiţiile legii, măsura arestului preventiv faţă de inculpatul R.C. Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă R.C.L., prin reprezentant legal, şi obligă inculpatul R.C. la plata către aceasta a sumei de 100.000 lei cu titlu de daune morale. Dispune prelevarea de la inculpatul R.C. de probe biologice în vederea introducerii profilurilor genetice în S.N.D.G.J, urmând să fie informat inculpatul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J a profilului genetic.”, conform deciziei instanței.
Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.
În acest context, D.G.A.S.P.C Mehedinți anuntă că va continua campania de informare și conștientizare a efectelor devastatoare care apar în cazul unui abuz, cu scopul de a-i determina atât pe părinți, profesori, cât și pe copii să sesiseze imediat orice situație la care sunt martori sau victime și să apeleze cu încredere la serviciile asistenței sociale.
„Ne vom folosi de toate mijloacele de care dispunem la nivel instituţional pentru a preveni și combate fenomenul de abuz. Vom acționa la orice sesizare, vom întocmi echipe mixte și vom fi prezenți unde este nevoie pentru a proteja integritatea oricărui minor aflat în pericol. Copiii trebuie să se dezvolte sănătos, fără abuzuri, fără traume sau violențe și este exclusiv de datoria noastră să le fim alături.”, transmite directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, Valentin Popescu.