Deficit de personal în instanțele din Mehedinți: multe posturi libere, prea puține, scoase la concurs! Procesele se vor prelungi.

Lipsa de personal din justiție afectează inclusiv instanțele din județul Mehedinți. La finalul anului trecut, Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, declara că la începutul anului 2024, când se vor finaliza examenele, vor avea aproape 700 de magistraţi noi în sistem, iar ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem. Cu toate acestea, se pare că puține posturi au fost scoase la concurs, iar de aici, până la o prelungire a termenelor dosarelor nu este decât un pas. Acest subiect a fost abordat și de avocatul Noel Negrea, prezent, săptămâna trecută, în studioul RTV Galaxy, la emisiunea „Mehedințiul, la zi.”. Astfel, la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, deși schema de personal este de 27 de judecători, în prezent, aici, funcționează doar 9 judecători.

„Problema lipsei de personal din justiție s-a rostogolit de ani de zile. Ce se întâmplă acum în justiție este grav. Ideea de dreptate este pusă sub semnul întrebării, în acest context. Cea mai mare problemă, cu care ne confruntăm, acum, în justiție și pe care o resimțim cu toții (judecători, procurori avocați, grefieri) și – la fel de acut – justițiabilii – este cea legată de lipsa de personal. Judecătoria Drobeta Turnu Severin are o schemă de 27 de judecători. Din 27 de judecători, astăzi, funcționează doar 9 judecători, adică o treime: 6 la Secția «Civil» și 3 la Secția  «Penal». Imaginați-vă o mașină care ar funcționează cu o singură bujie sau cu un singur piston! Așa funcționează, astăzi, justiția! Problema este în întreaga țară, iar aceste deficiențe încep să apară nu numai la judecătorii, ci și la Tribunalele din țară, la Curțile de Apel. Am văzut, recent că și la Înalta Curte de Casație se întețesc aceste probleme, prin pensionările din sistem. Eu sunt avocat și pot să îmi exprim liber părerea: nu înțeleg de ce Consiliul Superior al Magistraturii nu scoate la concurs mai multe posturi. Acum, este în desfășurare un nou concurs pentru magistratură, iar, la Drobeta Turnu Severin, deși există 18 locuri neocupate, sunt scoase la concurs 5 sau 6 posturi. Este aberant și foarte grav. Dincolo de problemele cu care se confruntă personalul din justiție, cel mai mult are de suferit justițiabilul. Se răsfrânge, automat, asupra lui din două puncte de vedere: calitativ și cantitativ. Din punct de vedere cantitativ, mă refer la faptul că, în ritmul acesta, un proces poate dura excesiv de mult. Oricum, știți că România are, de multă vreme, o tradiție în a primi condamnări de la CEDO și atenționări, din cauza duratei proceselor. Acum, un proces durează de două ori mai mult decât înainte, din cauza lipsei de personal. Un dosar de partaj (cu un grad de dificultate mediu spre ușor) cu doi foști soți, care au de împărțit un apartament și o mașină, a ajuns să aibă 2 – 3 termene pe an. Justiția este afectată și din punct de vedere calitativ, pentru că, dacă noi avem un termen al dosarului în ianuarie 2024, iar următorul termen în noiembrie – decembrie 2024, indiferent câte notiție și-ar lua judecătorul, din cauza distanței, se pierde din esența detaliilor. Din cauza acestei situații, procesele se lungesc și justiția are de suferit inclusiv din punct de vedere al calității.”, declara avocatul Noel Negrea, pentru RTV Galaxy.