Deficit de personal în medicina de urgență! „Un singur medic asigură urgențele pe întreg județul.”

Medicina de urgență din județul nostru se află în declin, din punct de vedere al personalului medical care alege să activeze pe această ramură. Atât Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, cât și Serviciul de Ambulanță Județean Mehedinți funcționează cu deficit de personal, iar acest lucru duce, automat, și la un volum de muncă ridicat pentru personalul din spital și Serviciul de Ambulanță. La Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin, își desfășoară activitatea 170 de medici. Cu toate acestea, unitatea sanitară funcționează cu un deficit de 39 de medici. Posturile au fost scoase la concurs. Cea mai acută lipsă de personal este pe secția ORL, acolo unde își desfășoară activitatea un singur medic, iar gărzile au fost suspendate, fiind asigurată doar linia de consultații.

„Scoaterea acestor posturi la concurs a fost așteptată încă de anul trecut. Suntem spital de urgență și avem un anumit număr de linii obligatorii pentru a putea funcționa și pentru a asigura urgențele din județ și din zonele limitrofe. Vom scoate la concurs 39 de posturi de medic și un post de farmacist clinician. Aceste posturi sunt, în unele specializări, vitale, întrucât nu mai puteam asigura linia de gardă.”, declară Elena Bololoi, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin.

Probleme sunt și pe secțiile UPU, Neonatologia, Chirurgie, Oftalmologie, iar în multe dintre situații, linia de urgență este menținută cu medici pensionari. La Neonatologie, spre exemplu, dacă, în 2023, medicul pensionar (77 ani) ar fi părăsit sistemul, s-ar fi închis linia de urgențe pe aceasta specializare.

„Și în specialitatea noastră, există sectoare de terapie intensivă, care necesită îngrijire prelungită. Prematurii au nevoie, de altfel, de o îngrijire aparte. Suntem 4 medici și ar fi nevoie de 6 – 7 medici. Practic, 4 medici fac munca a 7 medici. La noi, spre deosebire de celelalte urgențe ale persoanelor adulte, este o comunicare non – verbală, trebuie să observăm, să investigăm, iar acest lucru necesită mai mult timp.”, povestește Elena Dragolea, medicul coordonator al Secției Neonatologie a Maternității Drobeta Turnu Severin.

„Și pe secția noastră, este deficit de medici, la fel ca în tot spitalul județean. Noi avem o organigramă de 7 medici, însă noi suntem, acum, 5 (un medic este în concediu fără plată, iar alt post este liber). Este foarte greu. Avem linie de gardă și este un volum de muncă mare. Acest lucru înseamnă între 6 – 7 gărzi pe lună pentru fiecare. În ultimele 8 zile, eu am avut 3 gărzi. Numărul de pacienți este ridicat – este adresabilitate mare, pentru că avem și aparatură modernă. Neurologia este o specialitate care acoperă cazuri grave, dure. Accidentul cerebral vascular ocupă între 80 și 90% dintre pacienții care sunt internați la urgențe.”, spune Mihaela Benga, medic al Secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean.

Și la Serviciul de Ambulanță Județean Mehedinți, situația este una dificilă: de cele mai multe ori, este un singur medic care asigură gărzile și urgențele pe tură, pentru întreg județul. La unitatea sanitară, își desfășoară, în prezent, activitatea, 9 medici (7 care asigură urgențele, unul: pe dispecerat, iar altul: pe consultații la domiciliu), trei dintre ei având, deja, vârsta de pensionare. Un motiv pentru care tinerii rezidenți nu optează pentru medicina de urgență este acela că este o ramură solicitantă.

„În momentul de față, avem 9 medici: 7 pe urgențe, un medic pe consultații la domiciliu și un medic pe dispecerat. Trei dintre cei 7 medici de pe urgențe sunt cu contract de prelungire a vârstei de pensionare. Cu siguranță, avem nevoie de personal. Ne dorim ca tinerii să se înscrie la concursurile derulate. Cazurile sunt grave, solicitările sunt multe, serviciul este unul solicitant și, în acest caz, este nevoie de personal mai ridicat.”, declară, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Mehedinți, Zenaida Jugravu.

 „Sunt vechi în profesia aceasta. Eu sunt unul dintre medicii care au prelungire peste vârsta de pensionare, pentru ca sistemul de urgență să poată funcționa în continuare. Medici sunt puțini, pentru că mulți au plecat în străinătate. La noi, la Ambulanță, am ajuns în situația în care un singur medic asigură urgențele pe întreg județul. E foarte dificil ca un singur medic să asigure urgențe și transporturi în centre universitare. Serviciul de Ambulanță Județean Mehedinți a scos, în repetate rânduri, posturi la concurs, însă, nu s-au ocupat, pentru că mulți medici evită să lucreze pe această latură, care este una extrem de solicitantă. Și noi și UPU avem o mare responsabilitate. Pentru a ajunge să lucrezi pe urgență, îți trebuie, ca medic, să ai foarte mute specializări. În plus, programul de lucru nu este deloc lejer. În Ambulanță, nu există sâmbătă, nu există duminică, nu există sărbători legale. Există și situația în care, dacă este un singur medic care asigură urgențele la Ambulanță și pleacă cu un pacient pentru transfer la un alt spital, să rămână județul descoperit: fără niciun medic care să asigure urgențele. Dacă se întâmplă, în acest caz, un accident, tot ce putem face este să dăm niște indicații prin telefon sau prin stație.”, conchide medicul Eleodor Mihuț, unul dintre cei mai vechi profesioniști din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Mehedinți.

Un alt motiv pentru care medicii nu se îndreaptă către spitalele de urgență și serviciile de ambulanță este că, în privat, salariile sunt mult mai motivante.