Bala rămâne, în continuare, fără curent și apă. Problema a fost rezolvată, de seara trecută, la Complexul Balnear.

De trei zile, stau fără curent electric și fără apă la robinete, în urma furtunilor produse vineri noaptea. Este vorba despre locuitorii comunei Bala. Din cauza faptului că nu există electricitate, nu poate fi furnizată nici apa la robinete, căci pompele de apă ale comunei sunt alimentate la rețeaua publică de curent. Situația îi nemulțumește pe cetățeni, care spun că, în lipsa energiei electrice, li s-au dezghețat frigiderele și lăzile frigorifice.

„Foarte greu ne descurcăm, mai ales noi, că avem magazin. Avem carne, înghețată, băuturi. Toate sunt baltă. Mezelurile le dau la câini, iar înghețata – la porci. Casa de marcat nu o pot folosi. Scriu pe caiet. Nu pot să fac nici cafele la aparat. Oamenii nu mai vin să cumpere nimic. Sucul și berea sunt calde. Cu Dumnezeu nu te pui, dar putea să ne ajute cineva cu problema curentului.”, povestește reprezentanta unui magazin din comună.

„O furtună mare a venit și a distrus linia de curent. Nu avem semnal, apă și curent. Frigiderele și lăzile s-au dezghețat. Oamenii au carne, au provizii, care au început să se strice. Cine plătește toate lucrurile acestea? E nepăsare: toți vin și constată în ceea ce privește lucrarea de restabilire a curentului.”, spune un localnic.

Dacă, până în acest moment, situația nu a fost, încă, deblocată în comună (din 15 sate, doar 4 având energie electrică, la ora actuală), la Complexul Balnear din stațiune, lucrurile stau diferit, revenind la normal. Pe tot parcursul crizei de curent electric din comună, unitatea hotelieră a fost racordată la rețeaua electrică, complexul având generator propriu. Mai mult decât atât: hotelul are și rezervor propriu de apă, cu o capacitate de 25.000 litri, care a asigurat furnizarea apei menajere în primele ore după ce comuna a fost decuplată de la racordarea de apă, după care și aici, s-a înregistrat situația în care complexul a rămas fără apă la robinete. Cu toate acestea, conducerea unității a întreprins toate demersurile pentru ca turiștii să nu aibă de suferit, astfel că situația a revenit la normal: începând de seara trecută, furnizarea apei menajere a fost reluata la botel, după ce rezervorul a fost racordat la rețeaua de apă termală. Pe tot parcursul weekend-ului, turiștilor le-a fost asigurată apă potabilă, în bidoane de 5 litri.

„Știu că a fost furtună. S-au oprit apa și curentul în comună. Directorul s-a preocupat să fie pornit generatorul, să avem curent. Am primit și apă potabilă de la conducerea complexului.”, spune un turist venit la complex.
„Ne-a adus un bidon de 5 litri de apă. Nu ne așteptam să fie o asemenea furtună.”, spune un al vizitator al hotelului din stațiune.
„La Complexul Balnear, noi avem energie de la generatorul propriu. În comună, electricitatea încă nu s-a restabilit ca urmare a furtunii de vineri noaptea. Din această cauză, nici apa din rețea nu funcționează, pentru că pompele sunt alimentate la rețeaua de energie electrică. Noi am luat toate măsurile pentru ca turiștii să aibă apă potabilă: le-am împărțit bidoane de 5 litri cu apă potabilă. Mai mult decât atât: pentru ca vizitatorii noștri să nu aibă de suferit, începând de seara trecută, furnizarea apei menajere a fost reluată la botel, după ce rezervorul de 25.000 litri al hotelului a fost racordat la rețeaua de apă termală. Toate cheltuielile sunt suportate din bugetul complexului balnear. Eu am pentru ce să zâmbesc: aproape 200 de turiști cazați în hotelul Ceres sunt mulțumiți și o mare parte dintre aceștia mi-au mulțumit pentru promptitudine, implicare și rezolvare. Voi, cei care doar găsiți, mereu, scuze și îi trimiteți pe alții să treacă la treabă, sunteți mulțumiți când vă uitați în oglindă?”, declară, pentru Actual Mehedinți, Dragoș Năstasie, managerul Complexului Balnear Bala.
O situație asemănătoare s-a înregistrat și în comuna Șovarna. Vineri noaptea, cele două comune s-au aflat, timp de o oră, sub cod roșu de vreme rea, iar furtuna a lăsat satele din cele două comune în beznă.