Producătorul de energie Nuclearelectrica a scos la licitație, în SICAP, realizarea a două studii: unul de fezabilitate și unul de fundamentare, care să o ajute în demersurile sale de a prelua Regia Autonoma de Activități Nucleare – Sucursala ROMAG PROD, în faliment, de la Ministerul Finanțelor, pentru repunerea fabricii în funcțiune. Studiile costă 6 milioane lei.
„O nouă promisiune îndeplinită! Vești bune pentru severineni, dar și pentru dezvoltarea programului nuclear civil al României. Nuclearelectrica a început demersurile pentru a prelua Uzina de Apă Grea Severin de la Ministerul Finanțelor și pentru a reporni producția. Vom produce, din nou, apă grea la Severin. Este un proiect important pentru mine, de asta după ce a fost oprită în anul 2014, am depus eforturi, ca ministru al Energiei și parlamentar, ca să rezolv această problemă! În luna aprilie 2023, în ședința AGA a societății Nuclearelectrica, a fost aprobată deschiderea unui punct de lucru la combinatul Romag Prod. Cu ajutorul partenerilor canadieni se vor face investiții pentru a putea reporni producția de apă grea la Severin. Astfel vom avea și sute de noi locuri de muncă. Va fi un proiect de succes având în vedere că la nivel mondial cererea de apă grea este în creștere. Iar uzina de la Drobeta Turnu Severin este în stare foarte bună de conservare.”, transmite, pe pagina de Facebook, europarlamentarul mehedințean Virgil Popescu.
Apa grea este folosită nu doar în domeniul nuclear, ci și în domeniul medical și industrial. Conform specialiștilor, apa grea ar putea fi păstrată, în condiții optime, timp de peste 30 de ani.
Fabrica de apă grea a fost înființată prin decret în noiembrie 1979. Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită în vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în 2016. Regia se afla în insolvență din 2013.