Blocul Național Sindical anunță un blocaj major la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, precum și la toate casele județene de asigurări de sănătate, începând din 2 noiembrie 2023. Angajații intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată. De asemenea, activitatea va fi blocată total la CNAS. Sindicatele cer salarii decente. Și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mehedinți se va alătura demersului.
„BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent! Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați. Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii. În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente. În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră. Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public”, se arată în comunicatul de presă transmis de BNS.
Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:
- decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
- asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;
- creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;
- scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.
sursa: BNS