Instituția Prefectului Mehedinți oferă încă un exemplu de comunicare publică, făcută cu pătura în cap și spusă doar parțial opiniei publice. La ultima ședință publică, reprezentanții instituției au dat citire bilanțului pagubelor înregistrate în urma inundațiilor din lunile mai – iunie, ședință în care au prezentat câți km de drumuri au fost afectați de ploi și vijelii, câte podețe au fost luate de ape și câte hectare de teren agricol au fost inundate. Toate bune și frumoase! Întrebați câte pagube au fost înregistrate pe raza fiecărei unități administrativ – teritoriale în parte, reprezentanții Prefecturii s-au făcut că nu văd și nu aud. Au transmis sec:
„Aceste fenomene naturale au produs degradări ale drumurilor de interes local aflate în administrarea Consiliului Județean Mehedinți și consiliilor locale Bala, Balta, Bâcleș, Bâlvănești, Braniștea, Breznița Motru, Breznița Ocol, Broșteni, Căzănești, Cireșu, Corcova, Cujmir, Drobeta Turnu Severin, Dumbrava, Florești, Godeanu, Greci, Grozești, Ilovița, Isverna, Izvoru Bârzii, Malovăț, Obârșia Cloșani, Podeni, Ponoarele, Poroina Mare, Prunișor, Punghina, Svinița, Șișești, Șimian, Șovarna, Tâmna, Vlădaia, Voloiac, acestea necesitând de urgență lucrări de refacere.”, conform informării transmise de Prefectură.
Vremea rea a făcut ravagii în județul Mehedinți, în lunile mai – iunie, atunci când, în mai multe localități, au fost emise avertizări de cod roșu de vreme rea. Precipitațiile masive căzute în perioadele 25 – 28.05.2023 și 12 – 18.06.2023 au înregistrat cantități situate între 74,2 l/mp la Strehaia și 119,9 l/mp la Halânga. Efectele cantităților mari de precipitații au constat în depășirea cotelor de atenție pe râurile Motru și Coșuștea, precum și pe pârâurile Hușnița și Drincea, însă cele mai multe pagube s-au produs ca urmare a scurgerii apelor de pe versanți.
În urma evaluării, la nivelul județului Mehedinți, ni se transmite că au fost constatate următoarele pagube, fără a se preciza unde:
Drumuri județene – 16,300 km
Drumuri comunale – 45.820 km
Drumuri sătești – 52,834 km
Drumuri de exploatare – 28.400 km
Drumuri vicinale – 32.350 km
Drumuri de tarla – 2 km
Străzi – 42,809 km
Ulițe – 33,530 km
Poduri – 6 bucăți
Podețe – 41 bucăți
Drumuri secundare – 0,950 km
Terenuri arabile – 64,650 ha
Grădini – 0,020 hectare
Solarii – 0,020 hectare.
Singurul lucru concret pe care îl fac public reprezentanții Prefecturii este cel legat de pagubele produse la locuințele afectate din județ. Aici, ni se transmite câte locuințe au fost afectate și în fiecare comună în parte, cele mai multe fiind în Prunișor (112 locuințe) și Bâcleș (41 locuințe).